Uitgegeven in 2020.  Te bestellen bij uitgeverij Elikser, Bol.com en vele andere boekenverkopers. Bij Elikser en Bol.com kun je een aantal pagina's lezen om een indruk te krijgen.

 

 

DE STEM

De stem baant zich een weg door de mensenmassa, zonder te botsen. Het lawaai van al die gedachten is oorverdovend, maar de stem heeft er geen last van. Zij wacht tot er een mens voorbij komt die een opening heeft gemaakt in het denkgeweld, om zich zachtjes een weg naar binnen te banen. Ook dan is de stem weinig meer dan een fluistering, want het vergt grote alertheid van die mens om door alle lagen heen te luisteren naar een plotselinge ingeving, of te weten dat ze wordt aangesproken. Soms is er een verrassing. Dan is het vrij gemakkelijk om zich hoorbaar te maken.

De vrije wil van al die mensen is het hoogste goed, dat dient de stem te respecteren, ook al gebeuren er nog zoveel verschrikkelijke dingen binnen het domein van de tijd. Maar de uiterst beperkte blik van de mensenmassa stelt geen vragen, want wat ze zien, horen en voelen moet toch wel echt zijn, dus ze vertrouwen rotsvast op de wereld der verschijnselen. Ze zijn dolenden in het labyrint van oordeel, schuld en boete en denken bij voorbaat dat ze zijn verdoemd, of tenminste een massa berouw moeten tonen voor ze een plekje verdienen in een andere dimensie, als ze hun lichaam hebben afgelegd.

Maar de Stem houdt vertrouwen, want vroeg of laat in het domein der tijd zal er naar haar geluisterd worden. Dan is de stem gelukkig en verspreidt zij haar vreugde naar de luisteraar, die op zijn beurt ook weer deelt van zijn geluk.

Als er kinderen voorbij komen, maakt de stem een sprongetje. Want zij hebben een grote opening en weten nog waar ze vandaan komen, omdat de herinnering nog vers is.

Carla van Ommen