Is het nodig om de oorzaak te vinden bij het helen van een trauma? De vraagsteller heeft in het verleden veel geleden en zoekt naar een weg door genezing van een diep jeugdtrauma. Rupert onthult dat het niet nodig is om de oorzaak te vinden van het trauma dat in het lichaam begraven blijft. In plaats daarvan zouden we het trauma in het licht van bewustzijn moeten brengen, waar het kan worden blootgelegd en vervolgens kan worden opgelost. Wanneer trauma wordt verborgen voor het licht van bewustzijn, dicteert het ons emotionele leven van onder de drempel van onze bewuste geest. Het wordt als het ware opgeslagen in het viscerale geheugen van het lichaam. Daarom gebruiken we specifieke yogameditaties om deze spanningen en knopen in het lichaam bloot te leggen, te verkennen en na verloop van tijd op te lossen. Het is veel belangrijker om dat te doen dan terug te kijken in de tijd naar de oorzaak van het trauma, hoewel in het geval van de vraagsteller ook de oorzaak onderzocht mag worden.

Deze clip is afkomstig uit een van Ruperts wekelijkse webinars in augustus 2022

In deze meditatie maken we een ervaringsreis die het bewustzijn en het lichaam verkent. In het eerste stadium lijkt de ervaring van onszelf zich te bevinden in en deel uit te maken van de grenzen van het lichaam. In de tweede fase herkennen we onszelf als het onbeperkte, ruimte-achtige veld van bewustzijn. In het laatste stadium voegt onze ervaring van het lichaam zich naar ons nieuwe inzicht en wordt het geleidelijk ervaren als lichtgevend, open, leeg bewustzijn.

 

Excerpt from the text:

... God clothes Himself in name and form and appears as the universe,

when God undresses, She reveals herself as being.

Clothing itself in name and form is the activity of Creation

Undressing is prayer...

 

Heel kort samengevat kun je stellen dat sankhara (of samskara) gaat over mentale processen, conditioneringen. Een soort gedragspatronen.

In een discussie over samskara's en hun vrijlating, onderzoekt Rupert wat er gebeurt tijdens het proces van het opnieuw afstemmen van lichaam en geest en wat we zouden moeten doen als het lichaam vastzittende energie loslaat. Een vrouw die tijdens meditatie kriya's, het vrijkomen van opgeslagen energie, ervaart, vraagt ​​om enig inzicht. Rupert zegt dat onze samskara's niet alleen opgeslagen energiepatronen zijn. Het is alles wat in de uithoeken van onze geest is opgeslagen als gevolg van eerdere ervaringen die nog niet volledig zijn opgelost. Ze kunnen verschijnen in de vorm van diepgewortelde overtuigingen, gevoelens en energetische patronen in het lichaam. Terwijl je rust in het zijn, beginnen deze diepgewortelde verborgen patronen zich veilig te voelen, ze beginnen op te borrelen vanuit de diepten van je geest of vanuit je lichaam. En terwijl ze dat doen, laten ze zich los in de openheid van bewustzijn. En soms, als die release krachtig is, voel je de fysieke effecten. Voor de meeste mensen manifesteert het loslaten van deze knopen zich niet fysiek. Maar voor sommige mensen is er een soort fysieke bevrijding. En het kan na verloop van tijd afnemen, maar het zal misschien nooit helemaal verdwijnen. En het is prima. Maak je daar helemaal geen zorgen over, want het doel is al bereikt. Het doel hier is niet om van de conditionering af te komen. Het doel hier is om in vrede, geluk en liefde te zijn.

Zelf vind ik deze video heel behulpzaam, liever nog een eye-opener!  Wanneer je vast lijkt te zitten in een bepaald negatief gedachtenpatroon, kun je er bijna niet uitkomen en omdat die gevoelens en gedachten je helemaal beheersen, wil je er vanaf en ga je ze onderdrukken. Dat is nou net wat je niet moet doen. Alles mag er zijn, je blijft gewoon onschuldig. Dus laat ze komen, kijk ernaar en onderdruk ze niet. Door er licht op te laten schijnen, hou je op ertegen te vechten en dan zullen ze geleidelijk aan verdwijnen.

Carla